Colourpointen

I galeriet her med colourpoints er der plads til mange flere og gerne i farver, som endnu ikke er repræsenteret. Navnlig EXO colourpoints er der ikke så mange af endnu.

Send til webmaster@perserexoticklubben.dk

Husk at skrive kattens navn, EMS kode og navn/opdrætter på katten.

Farvevarianter og tabby - EMS koder for colourpointen

FARVEVARIANT

EMS kode

PELS

MARKERINGER

Brun

EXO/PER n 33

Varm creme

Dyb varm brun

Blå

EXO/PER a 33

Blåhvid

Skiferblå

Chokolade

EXO/PER b 33

Elfenben

Chokoladebrun

Lilla

EXO/PER c 33

Magnolia(frosthvid)

Grårosa

Rød

EXO/PER d 33

Cremehvid

Orange eller rød

Creme

EXO/PER e 33

Cremehvid

Lys brungul creme

Brun tortie

EXO/PER f 33

Varm creme

Røde og creme områder

Blåtortie

EXO/PER g 33

Blålig eller cremehvid

Blå og spættet creme

Chokoladetortie

EXO/PER h 33

Elfenben

Chokolade områder i rød og / eller creme

Lillatortiemasket

EXO/PER j 33

Magnolia (frosthvid)

Rosa-grå områder i creme

Brun Tabby

EXO/PER n 21 33

Elfenben

Tabbypunkter i varm brun 

Blåtabbymasket

EXO/PER a 21 33

Blåhvid

Tabbypunkter i skiferblå

Chokoladetabbymasket

EXO/PER b 21 33

Elfenben

Tabbypunkter i chokolade

Lillatabbymasket

EXO/PER c 21 33

Magnolia (frosthvid)

Tabbypunkter i rosa/grå

Rødtabbymasket

EXO/PER d 21 33

Cremehvid

Tabbypunkter i rød

Cremetabbymasket

EXO/PER e 21 33

Cremehvid

Tabbypunkter i creme

Bruntoritemasket

EXO/PER f 21 33

Elfenben

Tabbypunkt i varm brun

Chokoladetortiemasket

EXO/PER h 21 33

Elfenben

Tabbypunkter i rød/creme

Lillatortiemasket

EXO/PER j 21 33

Magnolia (frosthvid)

Tabbypunkter i rosa-grå


Cc* (Colourpoint carrier)

er en fuldfarvet perser, hvis ene forælder er en Colourpoint.

Før i tiden kaldte man dem for hybrider, hvilket er meget misvisende.

Nu bruges forkortelsen CPC i daglig tale, om en Colourpointcarrier =

fuldfarvet perser med gen for colourpoint.

I stamtavlen vil deres kode stå med Cc* - eksempelvis vil en sort CPC perser stå som PER n (Cc*), hvorimod en fuldfarvet sort perser vil stå som PER n.

En CPC vil altid have én forældre som fuldfarvet perser og den anden som colourpoint.

At have gen for colourpoint, vil sige at der er mulighed for, at der vil komme colourpoint killinger, hvis de bliver parret til vigende gen, derfor er det vigtigt, at studere stamtavlerne på de katte, man har tænkt sig, at kombinere i sit avlsprogram, hvis man ønsker at bibeholde colourpointgenet og opdrætte colourpoint killinger. CPC érne er vigtige i avlsprogrammerne for hele tiden at forbedre colourpointens standard.

Colourpointen er en variant af perser racen. Den fuldfarvede perser er udviklingsmæssigt mere standard rigtige og derfor bruges disse fuldfarvede persere til at mikse ind i avlen, således at deres fortrin kommer colourpointvarianten til gode.

Det er utrolig svært at lave en top show (næsten perfekt) colourpoint. Er pels og points perfekte, er næsen måske for lang og ørerne for store, er dette i orden, ønsker dommeren måske dybere blå øjenfarve og tykkere ben o.s.v

Det vigtigste er dog, at man altid skal huske på, at den kat man deler sin hverdag med altid vil være den smukkeste, sødeste og klogeste ! - lige meget hvad en dommer skulle sige.


Colourpointens kendetegn er den lange, tykke silkebløde pels med fyldig halskrave, hvor kropsfarven er lys med kontrastfarvede aftegninger = points i ansigtet, på ørerne, på poterne og på halen og ikke mindst de BLÅ øjne.

Colourpointen er en variant af perser racen, derfor bliver colourpointen i dag også bedømt udfra perserstandarden, selvom der er flere detaljer som skal harmonere, så som de dybblå øjne og pointaftegningerne.


Historie/oprindelse:

Colourpoint-katten bliver af mange kælekatteejere kaldt for "perseren med siameseraftegninger". Denne betegnelse er ikke helt forkert, da colourpointen er blevet til ved parringer mellem disse 2 racer. Forsøg på at lave disse katte begyndte i Sverige i 1924, men blev ikke til noget. I Amerika i 1930’erne dukkede der katte op med det tilstræbte udseende; men det var først efter 2. verdenskrig, at resultatet på meget seriøse avlsprogrammer, udført samtidig i England og Amerika, gav katte med den rigtige langhårspels, perserens bygning samt siameserens farveaftegninger .


I 1955 blev Colourpointen godkendt og anerkendt som en selvstændig race i England. Amerika fulgte efter i 1957.I  (1999) var  colourpointen anerkendt i 20 farvevariante) Se alle farvevarianter og EMS koder længere nede her på siden.
Colourpointen er en variant af perser og Exo´en i FIFE regi. 

I CFA og TICA  betragtes den som sin egen race under navnet Himalaya.


Sind

Man beskrive Colourpointens væsen, må man tænke på,at katten har sin egen personlighed! Den har et roligt sind uden at være flegmatisk.Man skal ikke lade sig lokke af dens smukke ydre til at holde den som en dukke. Også en Colourpointperser kan være temperamentsfuld, krævende og uafhængig. Den er en indendørskat som er afhængig af sin ejer ! Den holder sig gerne i nærheden af den person, den ser sig mest knyttet til. Colourpointen er klar over sin skønhed og vil ved mange lejligheder om ikke ligefrem blive dagens højdepunkt, så ihvertfald sørge for at blive dens midtpunkt.